امروزه بسیاری از شرکت ها و کسب و کار های کوچک و بزرگ در سرتا سر دنیا دریافته اند که برای پیشرفت و حرکت به سمت رشد و سودآوری و همچنین تدوین و اجرای موفقیت آمیر راهکار ها و استراتژی های سازمانی خود،راهی جز تمرکز بر روی شاخص های کلیدی عملکرد و نظارت و رصد مداوم این معیار ها ندارند و در این زمینه چاره ای جز صرف هزینه های فراوان و به کار گیری مشاوران برجسته و شاخص ندارند.در این مسیر وجود یک منبع و راهنمای عملی برای شناخت و بررسی شاخص های کلیدی عملکرد کاملا ضروری می باشد.کتاب میتواند یکی از منابع بینظیر و کم هزینه برای آشنایی مدیران با مفاهیم کلیدی عملکرد باشد.در این مقاله به معرفی ۴ کتاب با موضوع و محوریت شاخص های کلیدی عملکرد در سازمان ها و کسب و کار ها می پردازیم.
مرجع شاخص های کلیدی ارزیابی عملکرد سازمان
نویسنده: استیون براگ
مترجم: محسن قره خانی- حسین صامعی
این کتاب برای آن دسته از مدیران و صاحبان کسب و کار است که میخواهند از وضعیت عملکرد واحد های مختلف سازمان خود اطلاع پیدا کنند. در این کتاب علاوه بر شاخص های عمومی عملکرد سازمان، شاخص های خاص ارزیابی عملکرد واحدهای مختلف شامل حسابداری، مالی، مهندسی، لجستیک، تولید، بازاریابی و فروش ارایه شده است. شاخص های مطرح شده نه تنها بعد مالی سازمان را پوشش می دهند، بلکه کارایی، اثربخشی، ظرفیت و سهم بازار شرکت را نیز مورد بررسی قرار می دهند. مدیران می توانند با استفاده از این شاخص ها براساس ارزیابی مقدار شاخص در مقاطع زمانی خاص و یا دنبال کردن روند شاخص ها در طول زمان، سکان هدایت شرکتهای خود را در دست گرفته و در مسیر صحیح قرار دهند و در شرایط کسب و کار رقابتی و چالش زای کنونی، اثر تصمیمات راهبردی خود را ارزیابی کرده و تصمیمات مناسب را در زمان مناسب اتخاذ نمایند.
شاخص های کلیدی عملکرد
نویسنده:دیوید پارمنتر
مترجم:فرنوش باقری،مصطفی دزفولی
بررسی و سنجش عملکرد و نحوه اجرای آن همواره یکی از دغدغهها و معضلات مهم مدیران سازمانها و صاحبان کسب و کار بوده است و از این رو مدلهای ارزیابی متعددی نیز طی سالهای اخیر توسط مشاوران کسب و کار مطرح و در سازمانهای شناخته شده دنیا به اجرا در آمده است. کشور ما نیز به عنوان یک کشور در حال توسعه که از پتانسیل بالایی برای میزبانی از کسب و کار های مختلف برخوردار است نیز از این امر مستثنی نبوده و بنا به اهمیت موضوع سعی گردیده که این مهم به انحا مختلف صورت گیرد. فارغ از آنکه نوع مدل ارزیابی، شاخص محور و یا فرآیند محور باشد، مهمترین رکن یک سیستم ارزیابی عملکرد، تشخیص و تعریف شاخصهای عملکردی مناسب در حوزههای مختلف سازمان میباشد. در این کتاب نویسنده با تکیه بر تجارب مشاورهای خود در سازمانهای متعدد، یک مدل ۱۲ مرحلهای کاملأ کاربردی را برای استخراج و تدوین شاخصهای عملکرد سازمانها مطرح کرده است و در ادامه ضمن تشریح کامل هر یک از مراحل ۱۲ گانه، فرمها و چک لیستهای مربوطه را نیز بطور کامل ارائه نموده است.
مرجع شاخص های کلیدی عملکرد سازمان
تالیف و ترجمه: بابک پیروز
در یک تعفریف ساده و کلی KPI را می توان شکلی از اندازه گیری عملکرد کسب و کار ها دانست که به مدیران سازمان ها و صاحبان کسب و کار این فرصت را میدهد تا نسبت به عملکرد واحد تحت مدیریت خود آگاهی یابند.یک شاخص عملکرد خوب در حقیقت هماند یک قطب نما مدیران را برای حرکت به سمت پیشرفت راهنمایی میکند.
یکی از چالش های جدی مدیران و مشاوران عدم دسترسی به یک مرجع جامع از شاخص های کلیدی عملکرد در حوزه های مختلف است. در کتاب «مرجع شاخص های کلیدی عملکرد سازمان»، تلاش بر آن بوده است که شاخص های مهم از حوزه های مالی، منابع انسانی، بانک، بیمه، فناوری اطلاعات و… به صورت متمرکز در یک جا گردآوری شود تا مدیران با نگرشی جامعتر در انتخاب شاخص مناسب در حوزه تحت مدیریت خود قدم بردارند و با تصمیم گیری های درست و به هنگام بتوانند سازمان را به سودآوری برسانند. مديران مي توانند با استفاده از اين شاخص ها براساس ارزيابي مقدار شاخص در مقاطع زماني خاص و يا دنبال کردن روند شاخص ها در طول زمان، سکان هدايت شرکتهاي خود را در دست گرفته و در مسير صحيح قرار دهند و در شرايط کسب و کار رقابتي و چالش زاي کنوني، اثر تصميمات راهبردي خود را ارزيابي کرده و تصميمات مناسب را در زمان مناسب اتخاذ نمايند.
شاخصهای بهبود عملکرد سازمانها
نویسنده:فرزاد فخر آل علی
ناشر:انتشارات ماهواره
در کتاب “شاخصهای بهبود عملکرد سازمانها” به بررسی تاثیر فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطاتی بر عملکرد شرکت ها و کسب و کار ها پرداخته می شود. با توجه به در دسترس بودن اطلاعات شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی مدیران رده بالای این شرکت ها می باشد، تعداد کل مدیران رده بالا ۵۸۰ نفر بوده است که این افراد جامعه آماری ما را تشکیل می دهند. با توجه به زیاد بودن حجم جامعه آماری، حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی مورگان تعیین شده و در انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. در این تحقیق از یک پرسشنامه استفاده شده که با توجه به فرضیات و اهداف تحقیق در تهیه آن از سوالات و گزینه های پرسشنامه های معتبر استاندارد استفاده شده است.
از جمله سر فصل های کتاب که به طور مشروح و کامل در مورد آنها بحث شده است می توان به اصول و کلیات،فناوری اطلاعات و ارتباطات و اهمیت آن،چالش های مدیریت فناوری های جدید،مدیریت ریسک و چرخه ایجاد سیستم،عوامل و ویژگی های موثر بر اثربخشی سیستمهای ارزشیابی عملکرد،پیوند میان برنامه ریزی استراتژیک و منابع انسانی جهت بهبود عملکرد و روش ها و مدل ها اشاره نمود.